Ilse Dragon

De juiste lifestyle kiezen doe je zo!

Werking van een celfix in de uitlaat van auto’s

2 min gelezen

Wellicht heeft u nooit eerder van een celfix gehoord. Een celfix is een relatief klein onderdeel, welke in de uitlaat van uw (rally)auto gemonteerd kan worden. Met dit onderdeel voorkomt u dat het “Check Engine”-lampje in uw dashboard onnodig vaak gaat branden. Iets wat tot de grootste ergernissen van veel coureurs behoort. Als het lampje brandt zou u de onderdelen van uw auto na moeten kijken, om te achterhalen waardoor het lampje is gaan branden. In veel gevallen blijkt er echter niets aan de hand te zijn en gaat het om een vals alarm.

Normaliter brandt het lampje op het moment dat de verhouding tussen het uitlaatgas en de zuurstof in de uitlaat van uw auto niet op het juiste niveau zit. Deze verhouding wordt gemeten door de lambasonde, een kleine sensor in de uitlaat. Door een celfix in de uitlaat te plaatsen, stroomt er minder uitlaatgas langs deze sensor. De kans op een verkeerde meting neemt zodoende af.

Noodzaak van het gebruik van een celfix

Gelukkig is de noodzaak van het gebruik van een celfix iets afgenomen in de laatste jaren. Auto’s die na 2000 zijn geproduceerd, worden vaak namelijk standaard voorzien van twee sensoren. Dit heeft de kans op het opbranden van het “Check Engine”-lampje al sterk verlaagd. Toch kan het verstandig zijn om voor een celfix in de uitlaat te kiezen. U wilt immers niet onnodig vaak worden opgeschrikt door het “Check Engine”-lampje in uw dashboard, terwijl er niets aan de hand blijkt te zijn.

Meer verhalen