Ilse Dragon

De juiste lifestyle kiezen doe je zo!

Relatietherapie in Nijmegen

3 min gelezen


Het leven kent verschillende fasen en elke keer als je in een nieuwe levensfase komt, is dat zoeken. Je moet je aanpassen aan nieuwe omstandigheden. En dat niet alleen, ook je relatie verandert als je in een andere levensfase komt. Dit kan leiden tot relatieproblemen. Periodes waarin veel stellen problemen ervaren, is als ze kinderen krijgen of als dit niet lukt. Het moment dat kinderen het ouderlijk huis verlaten, is ook een grote verandering. Opeens heb je weer meer tijd voor elkaar en hoe ga je daarmee om? Hetzelfde geldt voor het moment dat mensen met pensioen gaan. Als jullie in een nieuwe fase belanden, worden de verschillen tussen jullie duidelijker. Jullie hebben andere verwachtingen van elkaar, van het leven of van jullie relatie. De verschillen lijken onoverkomelijk en jullie gaan elkaar verwijten maken en krijgen steeds meer ruzie. De afstand wordt steeds groter en zo komen jullie terecht in een neerwaartse spiraal. Hoe komen jullie hier weer uit?


Patronen doorbreken


Hebben jullie het idee dat jullie vastzitten en wil je jullie relatie weer nieuw leven inblazen? Het doorbreken van ingesleten patronen is een belangrijke stap. Om deze patronen te doorbreken is het belangrijk ze eerst te leren herkennen. Heb je het idee dat je partner je niet begrijpt en voel je je regelmatig alleen staan binnen je relatie? Ben je vaak boos op je partner, omdat je je afvraagt waarom hij of zij niet gewoon doet wat je van je partner vraagt? Heb je het gevoel dat je altijd tekortschiet en dat het nooit goed genoeg is? Dit zijn belangrijke signalen die erop wijzen dat jullie vastzitten in jullie relatie. De manier waarop jullie omgaan met zaken die jullie dwarszitten, kan heel verschillend zijn. Maak je elkaar verwijten of trek je je juist terug? Geeft je partner je geen ruimte of ontkent hij of zij jouw gevoelens? Het helpt om vanaf een afstand te kijken naar je eigen gedrag. Dit is nog niet zo eenvoudig en dan helpt het zeker om de hulp in te schakelen van een relatietherapeut.


Wat kan de relatietherapeut voor jullie betekenen?


Een relatietherapeut helpt jullie om dichter tot elkaar te komen en om samen uit te vinden wat de oorzaak is van jullie problemen en hoe jullie hieraan kunnen werken. De therapeut heeft geen kant-en-klare oplossing, maar helpt jullie om zelf tot een oplossing te komen. Jullie maken een afspraak voor een kennismaking bij de praktijk in Nijmegen. Tijdens dit gesprek stelt de therapeut jullie vooral veel vragen om erachter te komen wat de kern is van jullie problemen. Het biedt jullie de gelegenheid om te ervaren of jullie een klik voelen met de therapeut. Dit is wel belangrijk, omdat je je tijdens de therapie kwetsbaar moet durven opstellen. Dit gaat alleen als het veilig en vertrouwd aan voelt. De therapeut stelt naar aanleiding van dit intakegesprek een plan van aanpak op en als jullie er voldoende vertrouwen in hebben, plannen jullie samen de vervolggesprekken in. De sessies duren over het algemeen anderhalf uur en de therapie is kortdurend. De therapie is praktisch en de therapeut maakt gebruik van verschillende methoden. Ook thuis gaan jullie aan de slag en dat blijven jullie doen, ook als de therapie is afgelopen. Met datgene wat jullie geleerd hebben, kunnen jullie zelfstandig verder.

Meer verhalen