Ilse Dragon

De juiste lifestyle kiezen doe je zo!

Nieuwe schoonmaakmiddelen nodig? Ga voor ecologisch!

3 min gelezen
ecologisch wasmiddel

In bijna ieder huishouden zijn er verschillende schoonmaakmiddelen aanwezig. Voor diverse huishoudelijke taken ontkom je er namelijk simpelweg niet aan om van dit soort middelen gebruik te maken. Althans, als je in een redelijk korte tijd het optimale resultaat wilt halen uit je schoonmaakactiviteit. Hoe het ook zij, het is hierbij wel van harte aan te bevelen om altijd van een ecologisch wasmiddel gebruik te maken. Ecologische schoonmaakmiddelen bieden namelijk dusdanig veel voordelen ten opzichte van ‘normale’ schoonmaakmiddelen dat het zeer de moeite waard is altijd voor de ecologische variant te gaan. Over die voordelen lees je hieronder meer details. Vervolgens kun je lezen welke soorten schoonmaakmiddelen tegenwoordig ecologisch te verkrijgen zijn.

Goede redenen om altijd voor ecologische schoonmaakmiddelen te kiezen

In vergelijking met schoonmaakmiddelen waarbij geen rekening is gehouden met een biologische of ecologische totstandkoming hebben ecologische schoonmaakmiddelen diverse pluspunten te bieden. Hieronder noemen we drie goede redenen om voortaan louter nog te kiezen voor ecologisch wasmiddel:

  • In ecologische schoonmaakmiddelen zijn normaal gesproken geen stoffen als parfum en kleurstoffen verwerkt. Dit is belangrijk, want mensen kunnen allergisch zijn voor dit soort stoffen. Bovendien kunnen parfum en kleurstoffen zorgen voor allerlei soorten irritatie aan de huid. Uiteraard geldt dit vooral bij wasmiddelen voor je kleding.
  • Omdat er in ecologische schoonmaakmiddelen zo min mogelijk schadelijke stoffen zijn opgenomen wordt niet alleen je huid, maar ook het milieu gespaard. De totstandkoming van het product kan hierdoor namelijk schoner gebeuren. Bovendien komen potentieel schadelijke stoffen na het gebruik niet in het milieu terecht.
  • Ecologisch wasmiddel is van dusdanig goede kwaliteit dat je niet per se op een heel hoge temperatuur (je kleding) hoeft te wassen. Door deze goede schoonmaakmiddelen te gebruiken hoef je je cv-ketel dus veel minder hard te laten werken. Dit is gunstig voor je energierekening én natuurlijk voor het milieu.
ecologisch wasmiddel

Voor deze doeleinden kunnen ecologische wasmiddelen dienen

Waar ecologische schoonmaakmiddelen ooit nieuw waren, dat zijn ze nu inmiddels niet meer. Tegenwoordig bestaan er dus schoonmaakmiddelen met een ecologisch oogmerk voor de meest uiteenlopende doeleinden. De volgende doeleinden zijn hiervan het belangrijkst:

  • Waspoeder. Hierbij gaat het vanzelfsprekend om poeder dat je in de wasmachine doet. Dit ecologische poeder fungeert als schoonmaakmiddel voor je vuile kleding.
  • Afwasmiddel. Ideaal aan ecologisch afwasmiddel is dat het schoonmaakmiddel geen schadelijke stoffen op je vaat zou kunnen achterlaten. Zeker bij je servies en bestek is dat van cruciaal belang.
  • Schoonmaakmiddelen waarbij je je toilet en je badkamer reinigt. 
  • Algemene schoonmaakmiddelen, te vergelijken met een allesreiniger.

Bij wat voor organisatie bestel je je ecologische wasmiddelen?

Wanneer je er voortaan voor kiest om alleen nog maar ecologische schoonmaakmiddelen te gebruiken, dan maak je een keuze die sowieso voor het milieu goed uitpakt. Als je het milieu daadwerkelijk belangrijk vindt (en dat zou eigenlijk voor iedereen moeten gelden), dan is het bovendien aan te bevelen op zoek te gaan naar schoonmaakmiddelen van Nederlandse makelij. Het product hoeft daardoor geen lange reis te maken om bij jou thuis te komen. De impact voor het milieu wordt dan zo veel mogelijk beperkt.