Ilse Dragon

De juiste lifestyle kiezen doe je zo!

Elektrisch kookplaat 4 pits: de beste optie

2 min gelezen
elektrische kookplaat 4 pits

Energie besparen is tegenwoordig niet alleen maar belangrijk voor natuur en milieu. Door de crisis in Oekraine en alle gevolgen voor de olieprijzen zal iedereen eraan moeten geloven. Het is goed om thuis te kijken welke apparaten de meeste energie verbruiken.

Als jij nog apparaten (zoals het gasfornuis) heb die op gas werken maar een prima vervanger hebben, dan zou ik snel gaan nadenken over alternatieven. Een vrij makkelijke stap is door over te gaan om een elektrische kookplaat 4 pits. Hiermee heb je vrijwel dezelfde voordelen als een normaal gasfornuis alleen stap je over naar elektrisch. 

Waarom kiezen voor een elektrische kookplaat?

Het scheelt enorm veel fossiele energie als je overstapt op elektrisch in plaats van gas, uiteraard dan alleen als je groene energie of kernenergie gebruikt. Om de klimaatdoelen te bereiken zullen zoveel mogelijk Nederlanders van het gas af moeten. Wat dus wel een groot verschil gaat maken is de manier waarop de energie word opgewekt voor de elektrische kookplaat. Komt dit ook uit grijze energiecentrales, dan is rechtstreeks gas gebruiken CO2 neutraler. Komt deze elektriciteit uit kerncentrales, wind of zonne-energie, dan zit je wel goed. 

Wat voor soort elektrische kookplaten heb je?

Je hebt verschillende soorten elektrische kookplaten. Je hebt inductie kookplaten en keramische kookplaten. Bij inductie verwarm je niet de gehele kookplaat maar alleen het onderste deel van de pan. Dit komt door een interactie tussen de spoel (inductiespoel) in de kookplaat en de pan. De spoel wekt een wisselend magnetisch veld op. Dat zorgt weer voor elektrische wervels in de pan die warmte opwekken. Het is wel belangrijk dat je dan pannen koopt die geschikt zijn voor inductie. IJzer is ideaal.  

De Keramische kookplaat is de elektrische kookplaat die je waarschijnlijk al vaker bent tegengekomen. Het gaat hier om een kookplaat die via warmtegeleiding de bodem van de pan opwarmt. Dit kost altijd meer energie dan bij inductie, want er lekt veel warmte weg buiten de pan en ook de kookplaat zelf moet opgewarmd worden. Bij inductie wordt de warmte direct in de pan opgewekt. De kookplaat zelf blijft koel. Dat is dus slimmer.

Ben jij al helemaal overtuigd dat je een elektrische kookplaat 4 pits moet gaan aanschaffen? Kijk dan verder in dit artikel over de verschillende modellen die er te koop zijn op Ecotoday