Ilse Dragon

De juiste lifestyle kiezen doe je zo!

Dartpijlen kopen: waar moet je op letten?

2 min gelezen
dartpijl

Als jij de nieuwe Van Gerwen of Barney wil worden, zul je over de juiste dartpijl moeten beschikken. Maar, wat is een goede dartpijl en waar moet je op letten? Wanneer je dartpijlen wilt kopen zijn er een aantal belangrijke eigenschappen waar je op moet letten. Wil je weten waar je precies rekening mee moet houden? Lees dan snel verder en ga voor niets minder dan een 180!

dartpijl

Bestaat de ideale dartpijl eigenlijk?

Kort gezegd: ja. Echter is de perfecte dartpijl voor iedereen verschillend. Dartpijlen kun je namelijk in alle soorten en maten kopen. Wil je zeker zijn van de juiste aankoop, moet je allereerst weten wat een dartpijl goed of slecht maakt. Een dartpijl bestaat zoals je wellicht weet uit meerdere onderdelen: de punt, de barrel, de shaft en de flight. Deze onderdelen bestaan uit verschillende materialen en hebben veel invloed in het uiteindelijke gewicht van de dartpijl. Daarnaast kun je ook kiezen voor een dartpijl met veel of weinig grip; het is maar net wat je zelf prettig vindt. Jij moet er immers voor zorgen dat de pijl op de juiste plaats van het dartbord landt, niet?

Waar moet ik naar kijken als ik dartpijlen wil kopen?

Dit hangt er dus sterk vanaf wat je wensen zijn en hoe ver gevorderd je bent in darten. Kijk allereerst naar het gewicht van de dartpijl. Dartpijlen moeten aan een aantal eisen voldoen. Een dartpijl mag niet langer zijn dan 30,5 cm en mag niet meer wegen dan 50 gram. De meeste dartpijlen wegen tussen de 21 en 26 gram en de meest verkochte gewichtsklasse is 24 gram. Het perfecte gewicht is lastig bepalen: ook dit is per persoon erg verschillend. Wil je weten welke gewichtsklasse het beste bij jouw speelstijl past? Het beste wat je dan kunt doen is testen. Het gewicht van een dartpijl wordt vooral bepaald door de materialen van de verschillende onderdelen. Hieronder lees je daarover  meer.

Uit welke materialen bestaat een dartpijl?

Omdat gewicht erg belangrijk is voor het kiezen van de juiste dartpijl, kun je dartpijlen in verschillende samenstellingen kopen. De punt bestaat uit metaal of plastic, de barrel is van messing of tungsten, shafts worden van aluminium, kunststof of titanium gemaakt en de flights zijn beschikbaar in nylon, dimplex of micron. Ook hierin geldt dat de juiste samenstelling alleen door jouzelf bepaald kan worden. Het is dus vooral een kwestie van testen wat het beste bij jouw speelstijl en wensen aansluit.